Sezóna 2011/2012

Jakkoliv byl Skurutí ročník 2010/2011 sladký postupem a kořeněný lehkou letní vůní vítězství, na jejíž vlně jsme se nechali unášet ještě v úvodních kolech poháru ČFBU, podzimní vstup a vůbec průběh nové sezóny plné očekávání, s sebou přinesl nakyslou příchuť dvanácti proher v řadě s hořkými tóny velkého množství obdržených branek.

Kvalitní pohárová účast
Pohárové výkony naznačovaly určitý potenciál, podařilo se nám postoupit přes první dvě kola, hraná turnajovým způsobem, až do pavouka play-off. Souboj s favoritem ze Svitav na domácí půdě, dlouho skýtal napínavou podívanou. Skuruti se drželi v zápase velice dobře a vytvářeli si spoustu šancí, ovšem pramálo jich proměňovali, z čehož přihlížejícím pořadatelům šedivěly vlasy. Prohra 2-6, o které Svitavy rozhodly třemi góly ke konci utkání, znamenala vyřazení a mohli jsme se soustředit již jen na ligové boje. Celkově lze označit působení v poháru za úspěšné. Sehráli jsme dostatek náročných utkání, které posloužily jako kvalitní příprava na sezónu.

Neuspokojivé výsledky
Tvrdé probuzení z předsezónní pohádky přinesly již první zápasy. Hra se nevedla, jakýkoliv soupeř nás přehrával. Největším problémem byla fyzická kondice a rychlost zpracování a práce s balonkem v rychlosti a pod tlakem. Sehráli jsme i lepší, vyrovnaná utkání, ale vždy se nakonec radoval protivník (jako v případě zápasu s Brumovicemi, kdy jsme dostali rozhodující gól 14 vteřin před koncem). Hned po prvním turnaji bylo jasné, že nás čeká boj o záchranu a ještě před polovinou soutěže jsme věděli, že je marný.
Na první bod ve 3. lize jsme čekali do 13. kola a vybojovali jej na Otrokovickém béčku. Nepříjemná deka částečně zmizela spolu s nulou na bodovém kontě. Nakonec jsme nezůstali ani bez výhry. V domácím prostředí podporováni i hrstkou frenetických fanoušků se nám podařilo přejet Znojmo B a v posledním utkání a brněnském derby jsme dokázali zvítězit nad favorizovanými Židenicemi 9-8 v tvrdém, ale zajímavém utkání. To jsou bohužel jediné světlé okamžiky sezony, která je jinak poznamenána neuspokojivými výsledky. Doufejme že bude platit okřídlené „konec dobrý, všechno dobré“, zůstaneme alespoň předposlední (o bod jsme předskočili Blansko, jež má dva zápasy k dobru) a v příští sezoně se nám bude dařit herně i bodově lépe.

Statistika
Závěrem drobné shrnutí zajímavých statistických ukazatelů:
Průměrný věk družstva Skurutů je 28,5 roku a dohromady nám je 684 let (soupiska)
Nejproduktivnějším hráčem je Martin Mošat se 43 body
Všech 20 utkání v sezóně odehráli dva vytrvalci Jaroslav Julínek a Daniel Kubíček.
Nejtrestanějším hráčem je Viktor Čermák se 16 trestnými minutami.
V průměru obdržených branek je z trojice gólmanů nejlepší František Moravec s výsledkem rovných 7 gólů na zápas.